Wat is naturisme?

Naturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur. Het wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid die als doel heeft: het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en eerbied voor natuur en milieu.

Bovenstaande definitie werd jarenlang gehanteerd door de Naturisten Federatie Nederland om het begrip “naturisme” duidelijk te omschrijven. De NFN is echter een aantal jaren geleden van deze definitie afgestapt en gebruikt tegenwoordig een eenvoudigere omschrijving om het naturisme meer toegankelijk te maken voor het grote publiek. Een nadeel daarvan is dat de oorspronkelijke ideologie in de opvatting van de NFN grotendeels verloren is gegaan waardoor het verschil tussen naturisme en nudisme voor nieuwkomers en mensen die met naturisme onbekend zijn, nog vager is geworden.

Waarom naturisme?

Naturisme voedt op tot liefde en respect voor de natuur en tot een gelukkig mens. Het is onze mooiste beleving met onze vrienden en kennissen naakt te zonnebaden, door het water van de zee of van een rivier te zwemmen. Wij zeggen “ja” tegen deze vorm van recreëren en willen eraan bijdragen dat het mooier, vrijer en zuiverder wordt.

Het is heerlijk zonder enig kledingstuk te spelen en rond te springen, door het water te glijden en weer op te drogen in de warmte van de zon. Als naturisten naakt zijn in de natuur, dan voelen zij zich vrij en onbelemmerd, als een deel van de schepping.

Naakt zijn in de vrije natuur is een verrukkelijke ervaring. Het is gewoon, natuurlijk en heel lekker. Naakt zwemmen is dat eveneens, ook doordat achteraf dat geheimzinnige gefrunnik onder handdoeken bij het verwisselen van droge en natte badkleding niet nodig is. Je ziet elkaar goed, en dat mág.

Naakt zijn in de vrije natuur “doet” iets met je persoonlijkheid. “Je ondergaat het als een bevrijding”, zegt bijna iedereen die de stap voor het eerst heeft gezet. En dat is precies waar het naturisme voor staat. Bevrijd van beklemmende normen die mensen van jongs af aan bewust of onbewust worden opgelegd, keren de meeste mensen enthousiast terug van een eerste bezoek aan naaktstrand of verenigingsterrein.

Naaktheid hoort thuis bij een algemene levenswijze en in de vrije natuur, bij sport en spel, waar kleding overbodig en hinderlijk is. Dus ook bij zonnebaden, lichaamsoefeningen als yoga, massage, thai chi chuan (oosterse bewegingsleer), enz. Elke keer dat men zich onder naturisten van haar/zijn kleren ontdoet om onbelemmerd te genieten van zon, lucht en water, voelt men zich lichamelijk en geestelijk “bevrijd”. En dat is geen wonder, want in zo¹n gezelschap valt er niets te gluren, heeft men niets voor elkaar te verbergen, en is de spanning tussen de seksen grotendeels weggevallen. Dit ondergaat men als een bevrijding, men voelt zich écht vrij en dat is een heerlijke blije gewaarwording.

Want waarom badkleding? Waarom zouden wij een badpak, bikini of zwembroekje aantrekken als wij gaan zwemmen of zonnebaden, terwijl ieder van ons weet dat het veel vanzelfsprekender is, natuurlijker, prettiger en gezonder is het zonder te doen? Waarom zouden wij ons lichaam bedekken als wij onze huid eens heerlijk aan zon, wind, water en lucht willen blootstellen? Badkleding verhindert dat en als ze nat is, belemmert ze de huidademhaling. Bovendien kan natte badkleding huidirritaties, irritaties aan de geslachtsdelen en ziekten als longontsteking e.d. veroorzaken. Kortom: badkleding is niet functioneel en overbodig. Ons standpunt is dat kleding achterwege moet blijven wanneer die niet nodig is, bv. op het sportveld, bij zwemmen, zonnebaden of gymnastiek.

Hoe ziet een naturist er uit?

Een naturist ziet er net zo uit als u en ik, en net zo als de buurman. We zijn er in alle soorten en maten en uit alle lagen van de bevolking. Naturisme staat open voor iedereen die het wil, ongeacht ras, voorkeur, kleur of religie. Net als bij de meeste mensen is ons lichaam ook niet perfect, u valt dus ook niet buiten de boot op een naturistencamping of -terrein.

U zult zien dat een naturist vriendelijk, betrokken en behulpzaam is met oog voor de natuur en een gezonde manier van leven. Naturisten zijn ontspannen als in één grote familie.

Ja, een naturist ziet er uit zoals u en ik, uit alle rangen en standen. Het is een ontspannen leefstijl en vrij van dagelijkse stress, u zult het zelf ervaren. Naturisten zijn mensen die open staan en houden er van met mensen om te gaan met dezelfde visie. Bent u iemand met een “open mind” en u bent op zoek naar een nieuwe ervaring zonder kleding, dan kan dit het antwoord zijn bij het vinden van nieuwe vrienden.

Bescherming van de natuur

Naturisten hebben van nature liefde voor de natuur. De natuur is voor iedereen belangrijk. Het is de bron van al het leven op aarde. Daarom is het niet te begrijpen dat zij wordt verhandeld, gemanipuleerd en verwoest. Men probeert dikwijls de natuur te beïnvloeden. Er wordt vaak gedacht dat de natuur ons eigendom is en dat we die naar onze hand kunnen zetten.

Gelukkig zijn politici (op aandringen van milieuorganisaties en groene politieke partijen) het er nu wel over eens dat de natuur belangrijk is voor ons nageslacht en behouden moet blijven. Eenmaal verloren natuur komt niet meer terug. Met dat beeld voor ogen moeten we een (cultuur)omslag teweegbrengen die er voor gaat zorgen dat natuurbehoud prioriteit nr 1. is. Pas dán heeft de natuur kans om zich (waar mogelijk) te herstellen.